Beroemde Beleggers: deze transacties dezen zij in Q1-2024

In dit artikel duiken we in de transacties van 6 beroemde, beruchte en top beleggers van Planet Finance. Welke transacties deden zij in het eerste kwartaal van 2024? We trappen af met Warren Buffett zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway.

WARREN BUFFETT - BERKSHIRE HATHAWAY 

Warren Buffett staat nog steeds fier aan het roer van zijn opgebouwde investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Sinds 28 november 2023 heeft hij helaas Charlie Munger niet meer aan zijn zijde. Q1-2024 vormde hiermee het eerste kwartaal waarin Buffett zelfstandig zijn beleggingsbeslissingen moest maken (uiteraard samen met een sterk team onder zich). 

Al langer werd er gespeculeerd over de 'geheime' aankoop die Buffett zou doen. We hoeven niet langer meer in spanning af te wachten: Berkshire Hathaway heeft stilletjes een positie van $6,7 miljard opgebouwd in Chubb Limited, een van ‘s werelds grootste verzekeraars. Het opbouwen van dit belang was mogelijk omdat Berkshire Hathaway de aankopen in de verzekeraar de afgelopen kwartalen geheim mocht houden van de Amerikaanse toezichthouder. 

[Advertentie] Wat zijn nu de beste aandelen ter wereld? Word lid en compound je kennis over het selecteren, analyseren en waarderen van kwaliteitsbedrijven: Beursbaas Lidmaatschap

Chubb Limited maakt nu voor 2,03%* deel uit van de portefeuille van Berkshire (AUM: $332bn). Daarentegen verkocht Berkshire Hathaway in Q1-2024 juist 12,83% van zijn positie in Apple. Wel kocht Buffett nog een klein beetje Occidental Petroleum bij, en vergrootte de positie van Berkshire Hathaway in Libert SiriusXM fors. 

De investeringsmaatschappij stapte helemaal uit HP Inc. en bijna helemaal uit Paramount Global. Apple was met 40,8%* nog steeds de grootste holding van Berkshire Hathaway op 31 maart 2024. 

BILL ACKMAN - Pershing Square 

Bill Ackman is oprichter en directeur van Pershing Square Capital Management, dat ruim $10,7 miljard assets onder beheer heeft. Ackman kocht in het eerste kwartaal van 2024 geen aandelen in portfolio bij. Wel verkocht de investeerder zijn volledige positie in Lowe’s, waarmee het al aan het afbouwen was sinds Q1-2023. Daarnaast verkocht Bill Ackman een klein plukje Chipotle Mexican Grill: deze positie werd verkleind met ca. 9,82%. 

MICHAEL BURRY - Scion Asset Management 

Michael Burry is de beheerder van Scion Asset Management met ruim $103 miljoen onder beheer. Het hedgefonds kocht fors de Chinese aandelen Alibaba, Baidu en JD.com bij in Q1-2024. Michael Burry lijkt hiermee vertrouwen te hebben in het beleggen in China. Ook kocht hij aandelen Block bij. In Q1-2024 verkocht Burry ook een hele rits aan bedrijven, waaronder Oracle, Alphabet, Amazon, Booking, Toast en Warner Bros. Discovery. 

DEV KANTESARIA - Valley Forge 

Dev Kantesaria is oprichter van Valley Forge Capital Management met een beheerd vermogen van $3,7 miljard aan AUM. Dev Kantesaria focust zich op hoog kwalitatieve ondernemingen met een sterke moat. Kantesaria kocht geen nieuwe aandelen bij: zijn laatste aankoop dateert uit Q4-2023 waarin hij een plukje Visa aandelen kocht. In Q1-2024 liet het hedgefonds wel een wijziging zien in portfolio: Valley Forge's belang in Fair Isaac Corp. nam met 2,53% af tot $1,1 miljard, waarmee het alsnog de grootste positie is met ruim 30% aan portfolio waarde. 

CHRIS HOHN - TCI Fund Management

Chris Hohn investeert met zijn TCI Fund Management op dit moment in 10 bedrijven met een totale asset waarde van bijna $40 miljard AUM. Zijn grootste posities zijn GE Aerospace (20,72%), Canadian National Railway (13,12%), Canadian Pacific Kansas (12,21%) en Moody’s (12,09%). Chris Hohn's strategie is om te beleggen in kwaliteitsbedrijven met een moat. Chris Hohn verkocht in Q1-2024 zijn volledige belang in Ferguson, verkleinde zijn belang in Thermo Fisher, en schaafde wat posities bij, waaronder Alphabet en GE Aerospace die werden uitgebreid. 

Terry Smith - Fundsmith 

Terry Smith is oprichter van Fundsmith en heeft ruim $25,5 miljard aan assets in portfolio. Zijn top 3 investeringen zijn: Microsoft (12,54%), Meta Platforms (9,44%) en Stryker (7,67%). In Q1-2024 kocht hij onder andere aandelen Paycom Software, Apple, Mastercard, McDonald's en Zoetis bij. Daarentegen verkocht Terry Smith o.a. juist plukjes PepsiCo, MSCI, Microsoft en Nike, en stapte helemaal uit Johnson & Johnson. 

Sources: Dataroma, SEC 13F Berkshire Hathaway, Pershing Square, Capital Management, Scion Asset Management, Valley Forge Capital Management, TCI Fund Management, Fundsmith. 

*) Van alle beursgenoteerde ondernemingen gepresenteerd in de 13F file van Berkshire Hathaway. 

Data per 31 maart 2024. Q1-2024: 1 januari 2024 t/m 31 maart 2024. 

Disclaimer 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.eu), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.