Voorbeelden Samengestelde Rente & het Achtste Wereldwonder

Voorbeelden Samengestelde Rente & het Achtste Wereldwonder

Samengestelde rente is een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar de rente die wordt berekend op het oorspronkelijke bedrag plus alle rente die daarover wordt verdiend. Het is een van de meest krachtige instrumenten in de wereld van het sparen en beleggen. Het concept van samengestelde rente kan worden gebruikt om de groei van je vermogen over een bepaalde periode te berekenen.

De werking van samengestelde rente laat zich het beste illustreren met een voorbeeld. Stel dat je een bedrag van 10.000 euro investeert bij een rente van 5% per jaar. Na het eerste jaar zou het bedrag zijn toegenomen tot 10.500 euro (10.000 + 5% van 10.000). In het tweede jaar zou de rente worden berekend op basis van het nieuwe bedrag van 10.500 euro, wat zou betekenen dat je in dat jaar een rente van 525 euro zou ontvangen. Dit wordt berekend door de 10.500 euro te vermenigvuldigen met 1.05. Aan het einde van het tweede jaar zou je saldo zijn toegenomen tot 11.025 euro. In het derde jaar zou je rente ontvangen op basis van het nieuwe saldo van 11.025 euro, wat zou betekenen dat je in dat jaar 551,25 euro zou ontvangen aan rente. Na drie jaar zou je oorspronkelijke investering van 10.000 euro zijn gegroeid tot 11.576,25 euro, waarbij het samengestelde rente effect een bedrag van 76,25 euro beslaat. 

Dit eenvoudige voorbeeld laat zien hoe samengestelde rente werkt en hoe het kan leiden tot exponentiële vermogensgroei over een bepaalde periode. Hoe langer de periode, hoe groter het effect van de additionele ontvangen rente.

Een ander voorbeeld. Stel dat je op je 25e jaar begint met investeren voor je pensioen en elke maand 500 euro opzij zet op een beleggingsrekening met een verwacht rendement van 7% per jaar. Als je op je 65e met pensioen gaat, zou je een bedrag van 1.281.657 euro hebben opgebouwd. Hiervan is 500 x 12 x 40 = 240.000 euro afkomstig van de initiële inleg, en omvat het overige gedeelte de samengestelde rente. Dit is het resultaat van samengestelde rente op je investeringen over een periode van 40 jaar. Als je op je 35e begint met opbouwen in plaats van op je 25e, dan zou je op je 65e ‘slechts’ 606.438 euro hebben opgebouwd, omdat je minder tijd zou hebben gehad om de kracht van samengestelde rente te benutten. Zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien, neemt de waarde van een beleggingsportefeuille exponentieel toe, waarbij in de laatste jaren de vermogenstoename het grootste zal zijn. In het 18e jaar (van de 40), zal de som van het rendement voor het eerst groter zijn dan de totale som van de inleggingen, waarna de som van het rendement vervolgens exponentieel blijft groeien:

Voorbeelden Samengestelde Rente & het Achtste Wereldwonder

Deze voorbeelden laten zien hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen om de voordelen van samengestelde rente te maximaliseren. Door consistent te beleggen in bijvoorbeeld een gespreide portefeuille, kun je de tijd zijn werk laten doen, en kun je aanzienlijke vermogensgroei realiseren.

Ben je enthousiast geworden door dit artikel en wil je zelf aan de slag met het maken van een Forecast voor je vermogen en wellicht ook wel voor je pensioen? En berekenen of er de mogelijkheid bestaat dat je al eerder met pensioen zou kunnen gaan? Dan is de Beursbaas Tool | Vermogenscalculator wellicht wel iets voor je.