Review Trade Republic: 4% rente op je spaargeld + 1% Saveback met de Trade Republic debit card

Trade Republic Debit Card Betaalpas

Trade Republic's nieuw gelanceerde debit card, die 1% Saveback geeft op alle online en offline aankopen (Foto: Trade Republic). 

Een veelgestelde vraag die ik de afgelopen periode heb gekregen, is waar ik mijn spaargeld aanhoud. Tijdens de feestdagen periode heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om mijn spaargeld beter te laten renderen. Eind vorig jaar heb ik namelijk een groot gedeelte van mijn beleggingen geliquideerd, waardoor ik nu veel cash heb op mijn Degiro account. Degiro betaalt geen rentevergoedingen over het kasgeld dat je daar aanhoudt. 

Dit vind ik weerzinwekkend gezien de marktrente van de ECB op dit moment op 4-4,5% noteert. Degiro maakt dus dikke winsten op de vrije kasgelden van zijn klanten. 

Derhalve ben ik opzoek gegaan naar een plek waar ik mijn spaargeld net zo veilig kan laten renderen, en met als voorwaarde dat mijn spaargelden ook zouden vallen onder het depositogarantiestelsel (DGS) en hiermee verzekerd zouden zijn tot €100.000, en dat mijn spaargeld direct opneembaar zou zijn als ik dit zou willen, zonder gebonden te zijn aan bepaalde vormen van langlopende deposito’s of tijdslot spaarrekeningen. 

Ik ben uitgekomen bij: Trade Republic

Trade Republic is van origine een Duitse online broker met zijn hoofdkantoor in Berlijn. Het bedrijf bestaat nu 5 jaar sinds oprichting. Momenteel breidt het bedrijf snel uit door heel Europa. Trade Republic is een volwaardige Duitse bank en valt dus onder het toezicht van BaFin, de Duitse financiële toezichthouder. 

4% rente op je spaargeld. 
Trade Republic biedt een variabele rente die op dit moment 4% bedraagt. Dit tot een bedrag van €50.000. De rente wordt maandelijks uitbetaald op de eerste van de maand. Per dag wordt je rente berekend en dit is zichtbaar in de app onder het tabje Uitkeringen, welke eens per maand wordt toegevoegd aan je Kasrekening

Is mijn geld bij Trade Republic veilig? 
Alle kasgelden die je aanhoudt, zijn verzekerd tot een bedrag van €100.000 per persoon en vallen onder de DGS. Maak je een account aan samen met iemand, bijvoorbeeld je partner, dan geldt deze €100.000 grens per (natuurlijk) persoon. Bij twee personen is dit dus 2x €100.000 = €200.000. 

Bij het aanmaken van een account bij Trade Republic wordt automatisch een trustrekening (derdenrekening) aangemaakt bij een van de partnerbanken van Trade Republic. In mijn geval is de partnerbank Citibank Europe geworden. Na het aanmaken van je account bij Trade Republic krijg je dus een eigen Duits rekeningnummer dat op jouw naam staat en waarvan je vanuit je eigen Nederlandse bankrekening geld naar over kunt maken. Hiermee staat het geld dat jij aanhoudt op een aparte privérekening, welke alleen voor jou toegankelijk is. 

Trade Republic werkt samen met partnerbanken om derdengeldenrekeningen te openen. Je kasgeld staat dus afgezonderd van het eigen vermogen van Trade Republic. Mijn partnerbank bij Trade Republic is dus Citibank Europe. Citibank Europe valt onder het toezicht van de Central Bank of Ireland. Mocht Citibank Europe failliet gaan, dan ben ik dus tot €100.000 verzekerd. In het geval dat een credit institution (in mijn geval Citibank) niet in staat is om de depositiewaardes uit te keren, wordt de DGS automatisch geactiveerd: The DGS is activated where it has been determined that a credit institution is unable to repay its deposits. Compensation payments for eligible deposits up to €100,000 are automatically sent to depositors. Depositors will not need to go anywhere or contact anyone to claim their money back. Payments will be made by cheque and sent to the last address held by the credit institution (bron: depositguarantee.ie). 

Andere partnerbanken zijn Deutsche Bank, JP Morgan en Solaris. Allen vallen ze onder toezicht en ook bij deze partnerbanken geldt een verzekerd bedrag op spaargeld tot €100.000 per natuurlijk persoon. 

Wat kost een account aanmaken (per maand)? 
Een account aanmaken is gratis en er zijn geen maandelijkse kosten verbonden aan een account aanhouden bij Trade Republic. 

Wellicht denk je: wat een gedoe voor een paar procent per jaar. Dit dacht ik eerst ook, maar achteraf ben ik blij dat ik het gedaan heb. Zeker als ik dagelijks mijn rente zie worden bijgeschreven. Momenteel ontvang ik namelijk ruim €5,50 euro per dag aan rente, wat goed is voor zo'n €165 per maand. Deze 4% lopen veel klanten bij een broker als Degiro mis. Zonde eigenlijk. 

Hoe wordt de rente van Trade Republic berekend? 
Trade Republic hanteert een variabele rente. Deze noteert op dit moment, 9 januari 2024, 4% per jaar. Trade Republic vermenigvuldigd jouw Kasrekening saldo, dus alle spaargelden die jij in kas hebt, met (4%/360). Stel, je hebt €50.000 op je account bij Trade Republic, dan ontvang je elke dag (zo rond middernacht) een bedrag van 50.000 x (0,04 / 360) = €5,55. Deze dagelijkse rente wordt aangehouden in jouw Uitkeringen potje, die vervolgens op de 1e dag van de eerstvolgende maand wordt uitgekeerd.

Stel dat je in januari, met 31 dagen, €50.000 aanhoudt bij Trade Republic, dan ontvang je dus zo'n €172 (31x €5,55). Op jaarbasis is dit goed voor zo'n €2.000 (als de rente exact 4% blijft, wat natuurlijk zowel kan stijgen als kan dalen gezien het een variabele rente betreft). 

Wat is het verdienmodel van Trade Republic? 
Ondanks dat Trade Republic alles goed geregeld heeft en het bedrijf geen maandelijkse kosten vraagt voor ons als accounthouders, wil het natuurlijk wel geld aan ons verdienen. Hun verdienmodel zit op het faciliteren van aandelentransacties; Trade Republic is immers een online broker waardoor het thema beleggen dan ook centraal aanwezig is op hun app. 

Wat zijn de tarieven voor het handelen in aandelen bij Trade Republic? 
Momenteel hanteert Trade Republic vaste kosten van €1 per transactie (dit is gratis bij periodieke transacties, dan wordt je transactie gebundeld met andere beleggers en op deze efficiënte wijze bespaart Trade Republic kosten). Het kopen van aandelen en het doen van transacties is echter niet verplicht. Je kunt dus ook net als mij je account gebruiken om je spaargeld (tijdelijk) en vrij opneembaar te laten renderen tegen 4% rentevergoeding. 

Hoe zit dat met die nieuwe debit card van Trade Republic en de 1% Saveback op online en offline aankopen? 
Vandaag, 9 januari 2024, heeft Trade Republic in het teken van haar 5e verjaardag de Trade Republic debit card geïntroduceerd dat 1% Saveback reward geeft voor elke aankoop dat met deze kaart wordt gedaan. 

Trade Republic trekt hiermee samen op met Visa. De debit card kan gebruikt worden voor zowel online als offline betalingen en geeft 1% Saveback reward. Deze Saveback reward houdt in dat voor elke transactie die je met de Trade Republic debit card doet, je 1% cashback krijgt die je vervolgens naar keuze kunt besteden voor het (periodiek) krijgen van ETFs of losse aandelen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je kaartbetalingen af te ronden en eveneens periodiek te beleggen. Dit is laatste is optioneel. 

Het grote voordeel van deze debit card is dat hier geen maandelijkse kosten aan verbonden zitten. Ook de aanschaf is gratis van deze (digitale) kaart. Wil je een fysiek exemplaar? Dan betaal je €5 of €50 afhankelijk van welke kaart je kiest. Schaf je een fysiek debit card aan, dat profiteer je automatisch ook van onbeperkte gratis ATM cash opnames wereldwijd. Dit op basis van: "Market leading FX rates and no hidden fee to spend abroad". 

Om mijn praktijkervaringen met jullie te delen, heb ik een aanvraag ingediend voor de nieuwe Trade Republic debit card. To be continued. 

Voor nu heb ik een Trade Republic account aangemaakt om mijn overtollig kasgeld van DEGIRO op te laten renderen. Momenteel houd ik veel kasgeld aan omdat ik veel aandelen te hoog gewaardeerd vind. In de tussentijd maak ik analyses en houd ik mijn watchlist goed in de gaten voor eventuele koopjes op de beurs in de komende maanden. 

Welkomstcadeau Trade Republic. 
Mocht je ook een account willen aanmaken bij Trade Republic, dan kun je profiteren van een leuke actie die ze momenteel hebben: ontvang een gratis aandeel van €10 bij het aanmaken van een account. Wil je hier gebruik van maken dan kun je via deze link een account aanmaken, of bij het aanmaken van je account de code: 7H1QH601 invullen om dit welkomstcadeau te activeren.  

Bovenstaande link en code betreft een affiliate link. Mocht je deze activeren, dan krijg ik ook een vergoeding van Trade Republic. 


(Foto's: Trade Republic)

Disclaimer. 
Alle publicaties in dit artikel en op deze website (https://beursbaas.eu) zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het opbouwen van een portfolio. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas is geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.