Waarom ik ga beginnen met het beleggen in de NASDAQ-100

 Wat brengt de dag van morgen?

Morgen, 2 mei, start ik met het maandelijks aankopen van plukjes NASDAQ-100 USD (ACC) van iShares (ISIN: IE00B53SZB19). 

Alhoewel ik altijd kritisch ben geweest op ETFs - met als grootste argument dat de secondaire markt (ETFs en andere afgeleide mandjes/producten) op Planet Finance alsmaar groter wordt ten nadele van de primaire markt (het direct beleggen in aandelen) en hierdoor grote fondsen alleen maar groter worden - heb ik nu toch besloten om vanaf nu elke maand €50 te gaan beleggen in bovenstaande NASDAQ-100 ETF. If you can’t beat them, join them (uiteraard blijven we proberen de markt te verslaan met individuele aandelen waar het gros van mijn vermogen in zit en naar toe zal gaan in de toekomst). 

Mijn plan om maandelijks €50 te gaan beleggen in bovenstaande ETF heeft als grondslag dat ik in mijn Trade Republic account een periodiek spaarplan in moet stellen om in aanmerking te komen voor het Saveback programma dat zij aanbieden. Meer over Trade Republic lees je hier en hier. Binnenkort volgt een derde artikel, waarin ik de eerste ervaringen van de fysieke kaart, alsmede de Saveback in de praktijk, verder ga toelichten. 

Om in aanmerking te komen voor uitkeringen van de opgespaarde Saveback van Trade Republic, moet je een periodiek spaarplan instellen van minimaal €50. Ondanks dat het hierbij mogelijk is om meerdere kleinere bedragen in te stellen gespreid over meerdere aandelen/ETFs, wil ik het voor mijzelf overzichtelijk houden en de €50 in één aandeel of ETF beleggen. Investeringsmaatschappijen als Berkshire Hathaway en Pershing Square gingen gelijk door mijn hoofd: mooie en goed geleide holdings die de elementen van moats, concurrentievoordeel en pricing power hebben geadopteerd in hun investeringscriteria. 

Echter blijven het individuele bedrijven, waarbij de kans dus aanwezig is dat ook hier op een gegeven moment een einde aankomt (ook al is die kans kleiner dan overige aandelen gezien hun veelzijdige omvang van investeringen). Maar ook deze bedrijven kunnen op een gegeven moment in een black swan situatie terechtkomen, hetzij via wanbeleid van het (nieuwe) management, of anderszins. In het scenario dat ik nu geld moest beleggen voor 40 jaar vast, zonder dat ik hierbij de mogelijkheid heb om te kunnen uitstappen, zou ik in de keuze tussen zo’n investeringsmaatschappij of een ETF uiteindelijk toch voor de ETF gaan. 

Bij het instellen van een spaarplan denk ik voor de lange termijn: wat zullen mijn maandelijkse inleggingen van €50 per maand waard zijn als ik dit over een langere periode vol houd? 

Op de website van iShares is het geannualiseerde rendement (CAGR) sinds de introductie van deze ETF opgenomen: +18,40% sinds de introductie in 2010. Dit houdt in dat als je destijds €1.000 had ingelegd in deze ETF, je nu op een bedrag van €1.000 * 1,184^14 = €10.640 zou staan. Dit zou een absolute winst van €9.640 ofwel 964% totaal rendement zijn geweest. 

Nu wil ik met een conservatiever percentage rekenen richting de toekomst. Desondanks ben ik wel optimistisch en positief voor de toekomst en schat dat opkomende en toekomstige technologieën nog veel waarde kunnen creëren de komende decennia, iets waar de NASDAQ-100 exposure naar biedt. 

Met het participeren in een ETF als de NASDAQ-100 sluit je financiële bedrijven (als banken en verzekeraars) uit. Je exposure naar technologie is dan ook een stuk hoger. Een ETF (iShares), gespecificeerd in bankaandelen, deed de afgelopen 6 jaar (sinds mei 2018) slechts 0,82% CAGR. Over een langere periode, vanaf 1986, deed de STOXX Europe 600 Banks een CAGR van 4,73% (bron: curvo.eu). 

Gemiddeld genomen doen aandelen 6,9% CAGR (gecorrigeerd voor inflatie), ofwel ca. 8-9% in absolute waarde. Ervan uitgaande dat het uitsluiten van bankaandelen een positief effect heeft op de totale verwachte CAGR van de NASDAQ-100, reken ik met een CAGR van 10% per jaar de komende decennia (inclusief herinvesteringen van dividenden, wat automatisch door de ETF zal worden gedaan, gezien het gaat om een accumulerende ETF “ACC” in tegenstelling tot “DIST”, dat staat voor Distributie (van binnengekomen dividenden). 

Corrigeer je dit voor 0,33% kosten en 0% dividendrendement, dan kom je na 40 jaar maandelijks €50 inleggen (totale inleg: €24.000) uit op een totaal vermogen van €254.558 (exclusief afdracht van vermogensbelasting along the way). Dit levert de volgende grafiek op, waarbij blauw de som van inleggingen in het maandelijkse spaarplan is, groen de kosten zijn, en rood de som van geïmpliceerde koerswinsten omvat. 

Het gros van je geïmpliceerde eindvermogen ad €254.558 is koerswinst: €238.426. Corrigeer je dit eindvermogen voor 40 jaar inflatie ad 2%, dan is je netto koopkracht met de prijzen van nu omgerekend zo’n €115.287. Een mooi zakcentje op m’n 67e levensjaar. En dat voor €50 per maand. 

Zelf aan de slag met het berekenen van jouw spaarplan / pensioenpot? Download de tool hier of ontvang hem gratis bij het Beursbaas Lidmaatschap

Daarnaast biedt het maandelijks kopen van een plukje NASDAQ-100 - naast automatisch meedingen met de grootste bedrijven van morgen (goede prestaties worden beloond met een grotere beurswaarde en dito omvang in de ETF) - ook exposure naar nieuwe kennis en inzichten, want het volgen van de ontwikkelingen van deze index zal een stuk leuker worden. Welke nieuwe bedrijven worden aan deze index toegevoegd? En wat zijn de snelle stijgers in deze index die winnen in omvang? En welke bedrijven zijn kandidaten om mogelijk als losse aandelen op te nemen in portfolio? To be continued. 

Disclaimer. 
Alle publicaties op deze website (https://beursbaas.eu), in de vorm van artikelen, documenten of andere vormen van (digitale) communicatie, zijn geen beleggingstips of -adviezen. Enkel wordt getracht informatie te geven over de beleggingswereld en het analyseren van bedrijven. Daarnaast kunnen er meningen worden gegeven over bedrijven specifiek, of over het sentiment van de economie als geheel. Deze meningen, ongeacht gepresenteerd met feiten en/of cijfers, zijn eveneens geen beleggingstips- of adviezen. De documentatie, gepresenteerd op de website, kan onjuistheden en/of onregelmatigheden bevatten. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen alvorens het overgaan tot mogelijke beleggingsbeslissingen. Beursbaas en/of de auteur(s) zijn geenszins verantwoordelijk voor eventuele geleden schade als gevolg van onjuistheden en/of onregelmatigheden in de communicatie en/of documentatie op de website of in de aangeboden producten en/of diensten. Bij het observeren van onjuistheden en/of onregelmatigheden, het verzoek om contact op te nemen zodat dit kan worden gecorrigeerd.